Door David
Twee afgetekende overwinningen afgelopen zaterdag in de KNSB-competities. Het 1e team was veel te sterk voor Stukkenjagers 8 en won met 7,5 – 0,5.
Knapper was de prestatie van het 2e team tegen het op papier ongeveer even sterke De Stukkenjagers 9, dat met 6 – 2 werd verslagen.
Mijn partij tegen Wil Wuijts begon voor mij verontrustend. Hij speelde het London systeem dat ik geen gemakkelijk opening vind om tegen te krijgen. Ik wilde het liefst zo snel mogelijk een onoverzichtelijke stelling op het bord krijgen, maar die opzet keerde zich tegen me. Ik had over het hoofd gezien dat wit de sterke zet 8. Pb5 kon spelen. Pion a6 is gepind! (Zie stelling)
Er zat niets anders op dan 8.. Kd8 (of Kd7) te spelen. Wit heeft meerdere aantrekkelijke mogelijkheden, maar staat toch nog lang niet gewonnen.
Het is +1.3 als hij 9. Pc7, en daarna, na 9. Ta7, 10. Pxd5 Pxd5 en Lxb8 speelt. Wit zal gedacht hebben dat hij zulke mogelijkheden altijd nog had, en wilde eerst van die potentieel gevaarlijk d5 pion af. In zo’n stelling is doorpakken echter geboden. Ook Pf3 zou veel sterker geweest zijn dan zijn 9. exd4.
Voordeel krijgen is soms makkelijker dan voordeel vasthouden. Opgelucht speelde ik 9… Pc6 (Pe8 was nog iets beter geweest…). Nog altijd was 10. Pf3 goed geweest met dreiging tegen f7 en allerhande andere vorkjes. Maar wit speelde 10. Le2, en toen was het leed geleden. Na mijn 10…. Lf5 komt het veld c8 vrij voor mijn toren en is a6 niet meer gepind. Het paard zal, na Tc8 terug moeten naar a3 en de stand is min of meer gelijk.
Wit zal echter het mooiere veld c3 voor zijn paard in gedachten gehad hebben toen hij 11. c4?? speelde. d4 kan nu nog niet genomen worden met Pxd4, maar komt na mijn 11… Tc8 en bijvoorbeeld 12. Pc3 of Pa3 wel ongedekt te staan. Zwart heeft opeens groot voordeel! -1.4
Na 12. cxd5 in een poging in troebel water te vissen ging er zelfs een heel stuk verloren. Les voor allen, en ook voor ons 1e team dat zo afgetekend op de 1e plaats staat in de poule: Voordeel vasthouden betekent bijna altijd: actief en energiek blijven spelen en niet achterover leunen. In de partij deed zich een vergelijkbare keuze voor op zet 15.
Er volgde 12… Pxd5 13. g4 Pxf4 (de sterke loper eraf had prioriteit) 14. gxf5 axb5 (ik behield liever het sterke paard, dus geen Pxe2) 15. Lxb5. In deze stelling staat zwart een comfortabel stuk voor tegen één pion. Ik overwoog een voorzichtige zet als 15… e6 omdat slaan op d4 met Pxd4 niet mogelijk leek vanwege de penning 16. Td1. 15… e6 is natuurlijk prima, maar geeft ook wit tijd om zijn stukken te activeren. Na enig nadenken zag ik de betere, actievere voortzetting: 15… Pxd4! Toch.
Het paard blijft namelijk behouden en staat daar dan prachtig actief.
16. Td1 e5! 17. exf6 ep Pxe6 (die zet moest dus gevonden worden)
18. Pf3 Lc5 en het paard kan niet nog een keer aangevallen worden en zwart heeft de pion terug gewonnen.
Hierna speelde de stelling zich vanzelf en was het niet moeilijk meer de partij winnend af te sluiten.
Beste David
Leuke reactie op onze partij.
Deze overwegingen had ik eerder moeten weten.
Vr Gr Wil Wouts
De zet 16. …. e7-e5 is inderdaad mooi gevonden. Prachtig bastillon midden op het bord!