Schaakavontuur in Brussel

15-3-2020: Opzienbarend schaakavontuur in Brussel

15-3-2020: Het volgende avontuur werd opgestuurd door Tom Fürstenberg.

Avontuur in Brussel

In een winkelcentrum aldaar kan je iedere eerste zaterdag van de maand een potje schaken. Er worden tafels, stukken en klokken klaargezet en je kan gewoon gaan zitten en wachten op een voorbijganger die tegenover je plaatsneemt.

Sedert een jaar of 7 wordt er bovendien half november een snelschaaktournooi gehouden op maximaal 50 tafels. De belangstelling is intussen zo groot dat er spelers speciaal uit Nederland, Frankrijk en Duitsland op af komen. Soms moeten spelers geweigerd worden.

Alle 7 keren deed ik, met wisselend succes, mee – wel altijd bij de eerste 16 – en dus zaterdag 19 november opnieuw koers gezet naar Brussel, alwaar zoals gebruikelijk 7 ronden van 10 minuten p.p.p.p.waren gepland.

Er deden 7 spelers met een rating boven de 2000 mee. Alain Fayard uit Frankrijk heeft een Elo van 2223 – hij won het tournooi met 6½ – en Thomas Mayr uit Duitsland 2150 had na hem de hoogste rating.

Na 6 ronden was ik nog steeds ongeslagen met 3x remise en 3x winst en werd ik in de laatste ronde aan deze Mayr gekoppeld die zwart had. Met remise zou ik al héél tevreden zijn geweest, maar ik maakte mij geen illusies – ik zou eraf geslagen worden. Het liep anders!

Ik opende met 1. d2-d4 en hij antwoordde 1… Pg8-f6. Na mijn 2. c2-c4 kwam zijn 2… c7-c5. Nu ken ik daar absoluut geen theorie van dus besloot ik tot het uiterste tamme 3. e2-e3. Niet bepaald een zet om voordeel mee te halen, maar wel solide. Mayr kende het ook niet en dacht een 15-tal seconden na waarna hij de uitglijer 3… Pb8-c6 wist te produceren. Natuurlijk speelde ik direct 4. d4-d5 en na opnieuw nadenken, trok het paard vol schaamte terug naar b8, waarna ik met e2-e4 een stevig centrum en ruimtelijk overwicht kreeg.

Vervelend was wel dat Mayr iedere zet met een klap uitvoerde en op de klok ramde. Toen ik er wat van zei, deed hij beiden zo mogelijk nóg harder. Achteraf bleek dat hij dat altijd doet om z’n tegenstanders te ergeren. Dat lukte dus ook bij mij. Na nog een vergeefs verzoek schold ik hem uit voor ‘rotmof’ – in het Nederlands, dat wel en in het Duits: ‘Typisch für ein Deutscher!’

Zulke acties van mijn tegenstander hebben op mij echter een averechts effect. De adrenaline die daardoor wordt opgewekt, concentreert zich op een héél microscopisch klein plekje in mijn hersenen – aldaar waar mijn schaakzetten worden geproduceerd – en onder zulke omstandigheden willen er wel eens verstandig uitziende maar soms ook krankzinnige zetten in mijn brein opwellen.

Na zo’n zet of 30 kwam deze stelling op het bord – intussen had ik een pion verloren – en zwart staat duidelijk beter. Als ik niets zou doen, zou ik stilletjes van het bord worden geschoven. In mijn voordeel telde wel dat ik minder tijd verbruikt had. Het was dus nodig om de zaken te compliceren.

Wit: Kg1, Dc3, Tf1, Tf3, Pf5 pionnen a2, b3, c4, d5 g3, h2

Zwart: Kh8, Dg6, Te5, Te4, Ld7, pionnen a7, b6, c5, d6, f7, g5, h6

Hier kon ik Mayr schrik aanjagen met het verrassende Pf5xd6 en deed dat ook bijna zonder nadenken – erop of eronder, al zag ik wel dat ik minstens 2 pionnen voor het stuk zou krijgen. Overigens stelt de computer deze zet ook voor, maar dat zag ik thuis pas! Mayr schrok daar zichtbaar van en verspilde tijd alvorens het Paard met Dg6xd6 te nemen. Uiteraard zette ik voort met Tf3xf7, waarna Mayr het ‘winnende’ Ld7-h3 uitvoerde met een zo mogelijk nog hardere klap. Ik schoof echter geruisloos mijn Dame van d3 naar f3!

Nu gebruikte Mayr ruim een minuut om te zien hoe hij het mat kon verhinderen als hij Lh3xf1 zou spelen. Dan had ik Tf7-f8+, Kh8-g7 en Df3-f7 mat en hij moet gedacht hebben dat hij dan zijn Dame had moeten geven om dat te verhinderen. Later zag ik pas dat hij toch Lxf1 had kunnen spelen, want na Tf7-f8+ Dd6xf8! is het remise, maar tegen een 1769 wilde hij dat blijkbaar niet – áls hij het al gezien had, maar toen ging hij door zijn vlag.

De 6de prijs was een steengrill en bovendien kreeg ik nog een Magnum Champagne in de hand gedrukt omdat ik de oudste deelnemer was die bovendien ook nog eens ongeslagen bleef! 🙂



3 reacties op “Schaakavontuur in Brussel

  1. Inderdaad een mooi verhaal. Zijn analyse van zijn partij tegen Stan was ook al de moeite waard.
    Is het misschien een idee om op de site een mogelijkheid te creëren om partijen na te spelen (en in te voeren)? Vooral in tijden van onthouding zou dat een aanvulling kunnen zijn.
    Maar ik ben me ervan bewust dat zoiets waarschijnlijk niet eenvoudig is te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *