Door Leon ter Beek
Vorige week schreef ik een stukje over een wandelkoning. Deze week konden we in de interne competitie de overtreffende trap van dit verschijnsel waarnemen, in een sensationele partij die veel bekijks trok.
In de partij tussen Hans van Eijk en Marc Smits verloor de witte koning zich in de onmetelijkheid van het schaakbord op een manier die de zwerftochten van zijn ambtgenoot Odysseus, zo’n 3.300 jaar geleden, in de schaduw stelt. Odysseus, de koning van Ithaca, deed er na de oorlog om Troje, die al tien jaar had geduurd, nog eens tien jaar over om herenigd te worden met huis, haard en (eventjes nog) hond.
Zo’n happy end was de witte koning in deze partij niet beschoren! Na ontelbare avonturen moest hij in den vreemde het loodje leggen. Ik neem de rol van Homerus op mij en beschrijf de tocht van de monarch van Hans, op zoek naar huis, maar zich steeds verder in de afgrond begevend. Speel mee en huiver!
Wit heeft de hele partij gewonnen gestaan, maar zwart heeft het hem zo lastig gemaakt dat hij er uiteindelijk nog de winst uit wist te slepen. Een sensationele en enerverende partij!
https://timkr.home.xs4all.nl/admag/wwk.htm
Was een bijzonder enerverend potje schaak. Op bovenstaande site van Tim Krabbe staan nog veel meer winnende wandelkoningen. Zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen.
Prachtige, spannende introductie, Leon. Ik kreeg meteen zin om de in nood verkerende witte koning op te zoeken. Ik heb nu geen tijd maar ik ben vastbesloten dit avontuur op te zoeken.
Mooi stukje, hoor.
Dat was genieten Leon! Dank je wel!
Ik begrijp de analyse niet
20 Dxb7 Td8
21 Dd5 Kf8
22 g4. Hier is toch Dg8 mat ?
Scherp gezien, Luigi!
Het gaat om de analyse na de zet 29. Db4. Ik heb mijn originele analyse nu niet bij de hand, maar volgens mij is in deze variant per ongeluk 30… Kf8 aangegeven in plaats van 30… Lf8 (uiteraard is het na 30… Kf8 mat).
Leuk om te merken dat de analyses echt worden doorgenomen!