5-10-2020: Leon ter Beek is een schaakprobleemfijnproever. Een poos geleden heeft hij ons al eens aan de tand gevoeld met een heel bijzondere opgave, waarbij Ton Snoeren de gele trui van schaakprobleemoploskampioen heeft veroverd. Kan iemand Ton van die gele trui af helpen?
Lees hieronder de toelichting van Leon.
Waar is de koning?
Door Leon ter Beek
Ik kwam deze week in een oud nummer van het schaaktijdschrift New In Chess (2012/3) het onderstaande intrigerende diagram tegen.
Het is een probleem van Raymond Smullyan, in 1957 gepubliceerd in de Manchester Guardian.
De opgave luidt: de witte koning is van het bord gevallen. Waar staat hij?
De moeilijkheid is natuurlijk dat de zwarte koning schaak staat, terwijl het op het eerste gezicht niet duidelijk is hoe de loper die het schaak geeft op a4 kan zijn terechtgekomen, gezien het feit dat de toren de diagonaal blokkeert waarlangs de loper dit veld überhaupt heeft kunnen bereiken.
Tip: om de oplossing te vinden is het nodig na te gaan wat er gebeurd is vóór de diagramstelling is bereikt. Een dergelijk probleem wordt een retrograde-probleem genoemd.
Ik ben erg benieuwd of iemand de oplossing kan bedenken. Succes ermee!
Mijn directe ingeving zegt dat de koning op C4 staat.
groeten, Marc
Ik ga voor Ka1
KC3
We hebben een winnaar! Hij heet: Wilbert van Eijk!
Proficiat!
Wilbert had goed gezien dat de koning op c3 moet staan.
De laatste zet is dan Kb3xc3 geweest. De witte koning stond op b3, en er stond een witte pion op c2 en een zwart pion op b4.
De laatste zetten moeten dus zijn geweest:
1. c2-c4 (verhindert het schaak van de loper op d5), waarna zwart middels 1… b4xc3+ en passant slaat. Tenslotte slaat wit met 2. Kb3xc3 de zwarte pion, waarna, met de koning op c3, de diagramstelling is ontstaan.
Hulde aan Wilbert!